Wat is de beste tijd om een huis te verkopen of kopen?

Velen van ons kopen een huis met de gedachte daar voor altijd in te blijven wonen. Maar soms veranderen onze omstandigheden, en als dat zo is, worden we geconfronteerd met de potentieel ontmoedigende taak om ons geliefde huis te verkopen en ergens anders naartoe te verhuizen.

Als je je huis wilt verkopen of een huis wilt gaan kopen, vraag je je misschien af wanneer het de beste tijd daarvoor is. Terecht, want er zijn verschillende factoren die hierin mee spelen.

Ten eerste moet je rekening houden met de behoeften van jou en/ of je eigen gezin. Misschien wil je de tijd van je verhuizing laten samenvallen met het einde van het schooljaar of wanneer je eindelijk klaar bent met de afbetaling van je auto of wanneer je terug bent van vakantie.

Je zult ook rekening moeten houden met de lokale onroerendgoedmarkt en proberen je onroerend goed te vermelden op een moment dat je waarschijnlijk de beste verkoopprijs kunt hanteren of de mooiste koopprijs kunt krijgen en daarmee een groot aantal potentiële kopers of verkopers aanspreken. Een wijk waar plotseling veel huizen in de verkoop staan, concurreren met elkaar. Maar een buurt waar iedereen graag wil zijn, daarvan zal de prijs sneller omhooggaan. 

Wachten om je huis op de markt te brengen tot het de beste tijd is om je ​​huis te verkopen, kan voor veel spanningen zorgen. Daarom willen mensen vaak de verkoop vermijden tijdens belangrijke feestdagen, maar omgekeerd willen mensen vaak vóór de feestdagen al rond zijn. 

Niet iedereen heeft de luxe om te wachten voor een juist bod; als je onverwacht of snel moet verhuizen vanwege een verandering van baan, een verandering in levensomstandigheden of een van de talloze uitdagingen in het leven, dan kun je moeilijk timen. Tussenoplossingen zoals tijdelijk verhuren of huren, kan helpen in het overbruggen van ongunstige tijden.   

Timing

Let op periodes waarin de meeste mensen op vakantie gaan, zoals schoolvakanties, bouwvakanties en feestdagen. Dan zijn er minder potentiele kopers of zijn ze al met andere zaken bezig en staat hun hoofd niet naar het kopen van een huis. Ook als je open staat voor buitenlandse kopers dan moet je rekening houden met hun vakanties.

Houd de lokale economie in de gaten

Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van de economie. Is het een goede tijd om mijn huis te verkopen of een huis te kopen nu het slecht gaat met de economie of juist wel? Wie heeft er last van en wie profiteert? De genen die last hebben van de lokale economie zullen best snel van hun bezittingen af willen en zodoende kan de koper stuiten op een koopje. De genen die geen last hebben van een slechte economie, die houden hun prijzen stevig vast of gaan juist kopen. 

Hypotheek

Meestal is een lage hypotheekrente stand een teken dat er meer gekocht gaat worden. Dus je huis te koop zetten in een land waar de rentestand omlaag gegaan is, maakt je verkoop kansen zeker groter. 

Kortom, je huis kopen of verkopen is een levensveranderende beslissing, waarbij emoties vaak een grote rol spelen. Al met al is de beste tijd om te verkopen of kopen een kwestie van marktomstandigheden en deze goed kennen. Als je dit kunt bekijken met een "helikopterview" en opties tegen elkaar kan afwegen, zal het je emotioneel ook beter afgaan. Een goede makelaar helpt je hierbij. Juist dat is haar vak. 

Voor meer informatie kom maar langs bij Joubert Realty, wij zijn er voor je!

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827