Waar een taxatierapport goed voor is

Bij het kopen of verkopen van een huis, kom je vaak vreemde en vaag bekende termen tegen. Een van deze, maar wellicht de meest belangrijke is het 'taxatierapport voor onroerend goed'. Dit is een schriftelijk rapport dat een schatting maakt van de huidige marktwaarde van het onroerend goed dat je koopt of verkoopt.

Er kunnen tal van redenen zijn voor het uitvoeren van een taxatie. Vaak gaat het om een taxatie voor het verkrijgen van financiering. Wat ook veel voorkomt zijn taxaties voor fiscale aangelegenheden, de overdracht aan kinderen, echtscheiding, overlijden, voor successierechten, verzekering, of het ontbinden of wijzigen van een maatschap. Ook kan je een taxatieopdracht aanvragen, bestemd voor een aankoop van grond of een bedrijf om zo een beeld te krijgen van de waarde.

Wat is een taxatierapport en waarom hebt je een nodig?

Een taxatierapport is een gedetailleerde evaluatie van de waarde van een woning die doorgaans wordt uitgevoerd door een taxateur O.G.. Het rapport is gebaseerd op een inspectie van het onroerend goed en een beoordeling van nabijgelegen, vergelijkbare panden en hun waarden.

Taxaties worden ook gebruikt voor belastingdoeleinden om te schatten hoeveel geld een eigenaar moet betalen aan belastingen. Taxaties en fiscaliteit kan heel ver gaan, maar dat is weer een ander verhaal!
Taxateurs behoren een gedegen opleiding in vastgoed te hebben gehad. Een professional in taxatie zal een transparante manier van werken kennen en ook zo met de klant communiceren.

Wat is opgenomen in een taxatierapport?

Taxaties zijn essentiële rapporten op de onroerendgoedmarkt, omdat ze relevant zijn voor kopers, verkopers en geldschieters. De waarde die een taxateur in zijn taxatierapport bepaalt, bepaalt uiteindelijk de richtlijn voor wat een geldschieter waarschijnlijk aan een potentiële koper aan tegenwaarde wilt stellen. In de meeste gevallen houdt de taxateur alleen rekening met permanente structuren en onroerend goed. Een rommelig huis krijgt geen lagere beoordeling tenzij de rommel de structurele integriteit van de woning beïnvloedt.

Volledig Taxatierapport of beknopte Taxatie

Het belangrijkste verschil tussen de rapporttypen is de hoeveelheid details die in de beoordeling wordt gepresenteerd. Volledige taxatierapporten hebben veel meer details en zijn ook duurder, maar accurater. Welk taxatierapporttype is het beste voor jouw? De goede manier om te begrijpen welk rapporttype bij jouw situatie past, is door contact op te nemen met een taxatiebedrijf. Ook daarin kan Taxatiekantoor Joubert je helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827