Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zit hem in de partij voor wie de makelaar de belangen behartigt. Een makelaar is nooit onpartijdig en behartigt altijd de belangen van ofwel de verkoper ofwel de koper.

Als verkoper of koper van een woning ben je niet verplicht een makelaar in te schakelen. Omdat een makelaar zeer veel kennis en ervaring heeft in verkopen en/of aankopen van woningen is het wel sterk aan te raden een makelaar in te schakelen.

Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij en adviseert de verkoper van de woning. De makelaar probeert een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de verkoper.

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij en adviseert de koper van een woning. De makelaar probeert een woning aan te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de koper.

Zowel een verkoopmakelaar als een aankoopmakelaar hebben voor een groot deel hetzelfde takenpakket. Zo kan de makelaar de waarde advies van een woning bepalen, voert de makelaar onderhandelingen en controleert de makelaar juridische stukken.

Er zijn makelaars die zich specialiseren in verkoopmakelaardij of aankoopmakelaardij, maar er zijn ook makelaars die beide diensten aanbieden. Het kan dus zijn dat een makelaar de ene keer een aankoopmakelaar is en een volgende keer de verkoopmakelaar is. Wanneer een makelaar beide diensten aanbiedt, mag hij niet optreden als verkoop- en aankoopmakelaar bij hetzelfde pand.

Joubert Realty is verkoopmakelaar en aankoopmakelaar op Curaçao. Ben jij van plan om je huidige woning te verkopen of wil je een nieuwe woning kopen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827