Hoe kun je de waarde van je woning beïnvloeden?

Heb je besloten je woning op Curaçao te verkopen? Een taxateur waardeert je woning, door een taxatie uit te voeren. Maar waar kijkt een taxateur eigenlijk naar? En hoe kun je de waarde van je woning verhogen?

Heb je besloten je woning op Curaçao te verkopen? Een taxateur waardeert je woning, door een taxatie uit te voeren. Maar waar kijkt een taxateur eigenlijk naar? En hoe kun je de waarde van je woning verhogen?

Bepalende factoren

De waarde van je woning wordt bepaald door o.a. de huidige markt, de ligging, locatie en staat van de woning. Aan de marktwerking en wijk kun je niets veranderen. De staat van je woning kun je echter wel positief beïnvloeden, waardoor je het maximale uit de verkoopprijs van je woning op Curaçao kunt halen. Mariëlle Joubert vertelt hoe.

Onderhoud tips van Joubert Realty

Joubert Realty is naast makelaarskantoor op Curaçao, ook een erkend taxateur op Curaçao. Mariëlle Joubert heeft in haar lange loopbaan als makelaar en taxateur al honderden woningen op het eiland gezien. Ze deelt graag haar ervaring, met nuttige onderhoud tips voor woningeigenaren, die helpen de waarde van je woning te verhogen: “Bij een taxatie kijkt een taxateur naar de staat van je woning. Dus het gaat niet om de inrichting. Daar kijkt een goede taxateur doorheen. Het gaat erom of je woning goed is onderhouden.”

1. Groot onderhoud

 “Je woning onderhouden is altijd een goed plan. Vooral groot onderhoud is belangrijk om tijdig aan de pakken, zoals het dak of een scheur in de muur.” Het zal geen verrassing zijn dat bijvoorbeeld een lek dak grote invloed heeft op de waarde van de woning bij het uitvoeren van een taxatie. “Van grote onderhoudsproblemen komen vaak kleinere problemen. Hoe langer het duurt voordat je het aanpakt, hoe duurder het wordt. Dat wil je natuurlijk niet.”

2. Klein onderhoud

“Maak alles netjes voordat de taxateur komt, dus knap op wat kapot is. Jij bent er misschien ondertussen aan gewend dat die deurklink los zit, maar het is niet de bedoeling. Het zijn ook die kleine dingen die het doen.” Denk bij klein onderhoud bijvoorbeeld aan een nieuwe plafondplaat die nog steeds geverfd moet worden en kozijnen die los zitten.” 

3. Tuinonderhoud

"Een mooie, goed onderhouden tuin, met de nodige voorzieningen werkt absoluut waarde verhogend. Heb je bijvoorbeeld een tuin met rijkelijke beplanting? Dan is een dripsysteem en deepwell een pre.”

4. Hygiëne

“De badkamer en keuken zijn cruciale elementen in een woning, waar een taxateur ook naar kijkt. Vochtige beschimmelde kastjes door een lekkende kraan, een kapotte WC, water dat niet meer weg kan lopen door verstopping. Timmer niet even snel een plaatje over een vochtige plek heen, maar pak die schimmelplek goed aan.“

Een taxateur kijkt natuurlijk altijd vanuit een professioneel oogpunt naar een woning. Toch zijn taxateurs ook gewoon mensen die graag in een opgeruimde en schone goed onderhouden woning komen. Het maakt niet uit of de woning oud of nieuw is.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827