Pagatinu? Hoe werkt het?

Pagatinu is het prepaid systeem van Aqualectra voor de levering van elektriciteit. Een systeem dat ze vaak gebruiken in huurwoningen. Het maakt het verhuurder en huurder makkelijker omdat er bij verhuizing geen schulden kunnen worden achtergelaten. De tarieven zijn hetzelfde als voor klanten met postpaid meters, maar je wordt je bewuster van je gebruik. Met dit systeem kun je in de gaten houden hoeveel stroom je verbruikt.

De aanvraag voor Pagatinu gebeurt bij Aqualectra. Bij een van de Aqualectra-locaties dien je een (groen) aanmeldingsformulier in te vullen. Het duurt meestal een maand voordat het zover is dat je je Pagatinu in huis hebt.

Zorg ervoor dat je niet wacht tot het bijna op is (wordt aangegeven door een piepgeluid) voordat je weer koopt, want met de warmte op Curaçao begint alles in je koelkast al snel te ontdooien. Of lig je lekker de airco te slapen, is je stroom op! Een pluspunt is dat je tegenwoordig bijna overal Pagatinu kunt kopen, bijvoorbeeld bij toko's, supermarkten en Pagafásil en Pagomátiko betaalpunten. Je kunt ook online via de bank kopen (betaling duurt maximaal 3 dagen). of bij een van de Aqualectra-vestigingen. Houd er wel rekening mee dat zij geen contant geld meer accepteren.

Na Covid-19 is het online betalen nog groter geworden en zijn er zelfs websites als “KumpraOnline.com” waar je binnen 15 minuten stroom kunt kopen. Ze zeggen wel dat deze service GEEN Aqualectra-service is. Ze bieden de service om Pagatinu namens jou te kopen bij een officiële Pagatinu-wederverkoper, zodat jij je huis niet hoeft te verlaten. De ondernemers vragen 5 gulden voor hun moeite. Voor wat hoort wat, toch?

Bij het aansluiten van een Pagatinu, die gratis is, ontvang je een pasje en wordt er ergens in huis een kastje geïnstalleerd. Op dit kastje kan je het tegoed bekijken en ook opwaarderen. Elk kastje heeft een eigen nummer waarmee je elektriciteit kunt kopen. Helaas bieden ze bij verlies van de pas geen nieuwe aan. Je moet dan de aangegeven combinatie op je Pagatinu-meter gebruiken om het serienummer te krijgen dat je kunt gebruiken om elektriciteit te kopen. Voor oude meters is dit # 4 # en voor nieuwe meters # 100 #

Een van de meest gestelde vragen over Pagatinu is dat mensen soms hetzelfde bedrag betalen, maar minder elektriciteit (Kwh) krijgen. Waarom is dat? Dat betekent dat je in een maand een groter bedrag hebt gekocht en dat je in een hogere ladder van de tariefstructuur terecht bent gekomen. Je kunt de tariefstructuur op de Aqualectra-site hier bekijken.

Pagatinu is voor veel mensen een gemakkelijke manier om bewust met elektriciteit om te gaan. Op de website van Aqualectra krijg je veel tips om te besparen op huisverlichting, je koelkast en zelfs je tuin. Je leest die tips hier .

Als je meer informatie wilt over hoe een makelaar omgaat met Pagatinu, bel, of kom langs bij Joubert Realty

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827