Onroerend goed in de tijd van Covid-19

Voordat de coronavirus pandemie uitbrak, hadden mensen plannen gemaakt om te verhuizen, vanwege een nieuw huis,​​ nieuwe baan, een groter huis… Maar die plannen zijn zo goed als zeker van de baan, althans.... 

Kopers, verkopers en makelaars staan voor grote uitdagingen vanwege de gevolgen van ‘sociale afstand’ (social distancing) en een mogelijke totale lockdown. De bedrijfsactiviteiten en het aantal mensen dat zich op één plek mag verzamelen, zijn zo beperkt dat de bezichtigingen en het verdere verkoop- / aankoopproces, zoals we dat kennen, verstoord worden.

Makelaars in onroerend goed doen altijd al zaken via de telefoon of online. Maar door deze pandemie loopt het toch anders. Huis bezichtigingen zijn heel wat minder geworden, en een ‘open-house’ houden kan niet meer. De zakenwereld gebruikt massaal de online technologie en elke mogelijke manier om diensten draaiende te houden, zoals het online beschikbaar maken van virtuele rondleidingen, online vergaderingen etc.

Als je op zoek bent naar een huis om te kopen of huren of huurders zoekt, ben je niet de enige op dit moment met bomvol vragen. Op Curaçao lijken de maatregelen vruchten af te werpen en de mensen raken langzaamaan gewend aan de nieuwe (tijdelijke) situatie. 

Een paar trends vallen op. Er is minder afleiding van ‘buiten activiteiten’ terwijl mensen thuis vastzitten. Meer dan ooit hebben mensen de tijd om online naar huizen te zoeken. Ze nemen de tijd en hebben misschien hun heroverwegingen gedaan. Een ander trend is dat mensen een duidelijkere wens ontwikkelen waardoor hun vragen en behoeften veel beter in beeld komen. Een pensionado kan na de crisis besluiten om vol te gaan voor een tweede huis op Curaçao, want immers, geniet voor je het niet meer kan. Een andere trend is dat de onzekerheid van de muntwaarde steeds groeit en men hun geld toch liever in een huis steekt omdat dat meer zekerheid bied in waarde behoud. Vraag en aanbod zijn niet veranderd. De manier waarop we dingen doen, is wel aan het veranderen. Dus laat meer online zien wat je verkoopt of verhuurd als huizenbezitter en kopers/huurders pikken het op! Omgekeerd geldt dit ook: een aanbieder die meer laat zien en ook laat zien wat voor voorzorgsmaatregelen ze hebben genomen heeft meer aandacht voor jou als klant.

Beperkingen op fysieke sociale contacten maken het moeilijk voor de mensen die een huis willen bezichtigen of verkopen. Er zijn enkele dingen die je kunt doen om alle betrokkenen toch zo veilig en gezond mogelijk te houden:

  • Houd een ‘Open house’ enkel op afspraak,
  • Maak je huis schoon voor en na vertoning,
  • Geef je bezoekers handschoenen, mondkapjes en schoenkapjes,
  • Vraag je agent om je digitaal te helpen door een videotour, teleconferenties en programma's voor elektronische ondertekening te maken om over contracten te onderhandelen.

Er is zoveel onzekerheid over het virus dat iedereen zijn best moet doen om gezond te blijven. Wees niet bang, bij Joubert Realty zijn er we altijd om je op de beste manier te helpen, ook in deze moeilijke tijden.

Stay Safe!

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827