Onderhandse verkoop... wat is het en waarop moet je letten?

Onderhandse verkoop... wat is het en waarop moet je letten?

Je wilt je huis verkopen en je wilt er echt het maximale uithalen. Veel mensen kiezen er dan voor om hun huis via een makelaar te verkopen, maar er is ook een andere mogelijkheid. Naast het verkopen van je huis via of door een makelaar, kan je het ook rechtstreeks aan een koper verkopen. Laten we deze methode eens nader bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over hoe je je huis verkoopt.

Wat is 'onderhandse verkoop' ?

Bij "onderhandse verkoop" of "zelf verkopen", komen verkoper en koper rechtstreeks overeen om de woning te verkopen tegen een bepaalde prijs. De verkoper regelt hierbij alles zelf: bepalen van de verkoopprijs, bekend maken van de verkoop, potentiële kopers zoeken, bezichtigingen, de contracten, de notariële documenten, de diverse clausules in- of uitbouwen bij een tegenvoorstel, etc. Het hele proces van A tot Z. Als je de tijd hebt en kennis van zaken, kan deze manier je kosten besparen.

Waarop moet je letten?
Bij elke stap in het verkoopproces moet je goed letten op zaken waar je in eerste instantie niet bij stil zou staan. Dit is als niet professional natuurlijk lastig! Om je op weg te helpen, noemen we hier enkele punten waar je op zou moet letten:

 • opstellen en afsluiten van het contract
 • registratie van het contract
 • het betalingsproces via de bank, derden of (deels) contant
 • clausules bij niet nakomen van verplichtingen
 • uitsluitingen van verplichtingen
 • kadastrale documenten en referenties daarvan in het contract
 • potentiële kopers zoeken via publicaties, advertenties, digitale media
 • hoe om te gaan met verschillende koper mogelijkheden

Let hierbij erop dat alle clausules in de overeenkomst rechtsgeldig zijn. Als je clausules opneemt in de overeenkomst die niet kunnen of mogen volgens de wet, is het contract niet rechtsgeldig bij een mogelijk geschil en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Voordelen

Je woning ‘onderhands zelf’ verkopen betekent dat je het hele verkoopproces zelf beheert en je geen kosten hebt aan een ereloon voor het makelaarskantoor.

Nadelen

Hoewel het zelf regelen van de verkoop van onroerend goed een prima idee lijkt, zitten hier ook haken en ogen aan. Je zult zelf de verkoopprijs moeten bepalen en dat is niet zo makkelijk gedaan. Emotionele waarde en zware renovatiewerken zijn niet altijd terug te verdienen, hoe moeilijk dat ook is. De meeste woningen die aan een correcte prijs aangeboden worden, zijn binnen afzienbare tijd verkocht. Hier komt de expertise van een makelaar bij kijken. Ook heb je minder zorgen via een erkend makelaarskantoor. Zij weten de juiste contracten op te stellen, de juiste juridische wegen te belopen, objectieve verkoopargumenten te bedenken, tactisch te onderhandelen. Daarnaast kan je gebruik maken van hun brede netwerk vol potentiële klanten, waardoor de verkoop sneller kan gaan. Makelaarskantoren kopen advertentie uitingen in bulk in, waardoor dit ook goedkoper is naar de verkoper toe. Als laatste is een groot nadeel van ‘onderhands zelf verkopen", het risico dat je loopt bij een mogelijk conflict. Dit vergt enorme kennis van zaken, van menselijke en sociale vaardigheden die je alleen met een goede dosis ervaring kunt begeleiden. Een conflict kan snel en enorm destructief zijn voor je financiën en een emotionele klap betekenen.

Maar laat je niet ontmoedigen. Hier volgen een paar tips om goed van start te gaan, indien je er toch voor wilt kiezen om je woning ‘onderhands zelf’ te verkopen:

 1. laat Taxatiekantoor Joubert u helpen met een waardebepaling;
 2. Ruim uw woning en de tuin op;
 3. Zorg voor een neutrale inrichting;
 4. Maak werk van alle achterstallig onderhoud; 
 5. Marketing is een must!
 6. Doe bezichtigingen;
 7. Handel al je juridische zaken met een jurist af.

Mocht je er toch voor kiezen om te willen verkopen via een makelaar, houden wij ons aanbevolen! Neem gerust contact op met Joubert Realty.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827