Onder voorbehoud van financiering

Eindelijk het huis van je dromen gevonden. Je gaat bellen en je hoort, “huis is verkocht onder voorbehoud van financiering”. Wat betekent dat? En hoeveel kans is er dat de financiering niet rond komt?

Onder voorbehoud van financiering is een ‘ontbindende voorwaarde’. Het zijn voorwaarden in het koopcontract, op grond waarvan bij niet nakoming de overeenkomst toch nog ontbonden kan worden. Ontbindende voorwaarden kunnen van alles zijn: bouwtechnische keuring, wachten tot eigen huis verkocht is en het meest bekende, onder voorbehoud van financiering, of te wel, of de koper niet of niet tijdig de hypotheek definitief rond krijgt.

Om een huis te kopen, praten we over grote bedragen en de meeste mensen hebben dat soort bedragen niet op de bank staan en sluiten daarom een hypotheek af. Meestal kan je een hypotheek pas afsluiten nadat je het voorlopige koopcontract hebt ondertekend. Van tevoren weet je als het goed is al je maximale hypotheek, maar bij het daadwerkelijk aanvragen van de hypotheek, is het nog altijd niet zeker dat je die hypotheek ook echt krijgt. Daarom is het mogelijk om ‘onder voorbehoud van financiering’ een huis te kopen. De koop is gesloten, je bent hier aan gebonden, mits de bank je het geld niet leent. Enkel dan wordt de koop ontbonden.

Bij het kopen van een huis is het dan ook erg belangrijk dat ‘onder voorbehoud van financiering’ in het koopcontract staat, en ook hoeveel tijd er is om de financiering rond te krijgen. Meestal is dit zes of acht weken. Na dit tijdsbestek zou de verkoper ervan uit kunnen gaan dat de financiering rond is. Lukt het niet binnen de gestelde tijd, kan er uitstel verleend worden in overleg met de verkoper. Laat dit schriftelijk vastleggen!

Wil je niet het risico lopen dat je deze clausule niet goed in contract hebt staan? Maak een afspraak met een Joubert Realty. Dan weet je van te voren welke documenten je op orde moet hebben en ben goed voorbereid.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827