Kansen bij crisis: het taxatierapport

De laatste paar weken heeft iedereen het over Covid-19, of te wel de coronavirus pandemie. En er zijn wel tientallen vragen over. Is het te voorkomen? Hoe snel verspreidt het zich? Hoe gevaarlijk is het virus? Zal er op tijd een behandeling of zelfs een vaccin worden gevonden? Wie het nieuws volgt op Curaçao weet dat elke dag om 11.30 a.m. alles stilvalt om te luisteren naar de persconferentie die aandacht besteed aan alle updates m.b.t. Covid-19. 

Hoe Covid-19 de onroerendgoedmarkt op Curaçao precies verder zal beïnvloeden, is moeilijk te voorspellen. De koopkracht van sommige huizenzoekers, maar ook de huizenbezitters kunnen (tijdig) beïnvloed zijn; dat wil zeggen dat sommige huizenzoekers voorlopig van hun koop moeten afzien maar het betekent ook dat sommige huizenbezitters sneller van hun huis af moeten en hun prijzen daar mogelijk op aan zullen passen.

Desalniettemin kunnen we ondanks alles er toch iets van gaan maken. In de vastgoedgemeenschap is het vraag en aanbod proces intact gebleven en wederom zullen verschillende leningen aangevraagd worden, waaronder hypotheken voor (ver)bouw of koop van huizen. Hiervoor zal een taxatierapport nodig zijn.

Ook zullen er onder ons mensen zijn die een lening bij de bank aan moeten vragen om deze mindere periode te overbruggen. Vaak vragen banken om een taxatierapport van het onderpand. Hier helpen wij u graag bij.

Iedereen die ooit op huizenjacht is geweest, begrijpt de voordelen van het daadwerkelijk bezoeken van een woning. Het waarderen van onroerend goed is niet makkelijk omdat elk eigendom unieke kenmerken heeft, zoals locatie, kavelgrootte, plattegrond en voorzieningen maar ook de staat van verschillende onderdelen van een pand die je met eigen ogen moet inspecteren.

In een taxatierapport worden verschillende waarden van een woning vermeld. Een vastgoeddeskundige kijkt naar ondermeer de locatie en de staat van de woning om o.a. de marktwaarde ervan vast te stellen.

De waardering zal gebaseerd zijn op de kennis en ervaring van de inspecteur die de taxatie doet. Zij doen onderzoek naar en vergelijking van panden in dezelfde buurt, hun prijzen en de waardeontwikkeling in de omgeving. De inspecteur noteert alleen duidelijke gebreken of schade die de prijs van de woning beïnvloeden. De staat van het pand wordt waargenomen en zichtbare problemen zoals vocht, elektrische problemen en duidelijke zichtbare structurele schade worden gemarkeerd. 

Vanwege de huidige situatie met de verspreiding van het nieuwe coronavirus, kunnen we deze waardevolle inspecties ter plaatse niet uitvoeren als er een quarantaine geldt. Op Curaçao hebben ze de 'blijf thuis' regel afgekondigd, wat onze reis voorlopig beperkt. Zodra enig bewegingsvrijheid weer is toegestaan kan ons team de taxaties buitenshuis uitvoeren, ondertussen helpen wij u graag met vragen die u heeft. Ervan uitgaande dat wij de volgende week weer kunnen hervatten, kunt u alvast uw afspraak voor een taxatie of natuurlijk ook de verkoop of verhuur van uw woning of bezichtiging met ons inplannen. Meer weten? Wacht niet, neem contact op met Joubert Realty! 560-1827 Marielle / 560-1614 Luwella

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827