Jubilerend Joubert door de jaren heen
Jubilerend Joubert door de jaren heen
De geschiedenis van een toonaangevend makelaarskantoor
Door Jasmin van Eeden
Joubert Realty is een begrip op Curaçao; de marktleider in de makelaardij. Het bedrijf begon 50 jaar geleden echter heel bescheiden. Het was de droom van één man, een pionier die het in zeer woelige tijden aandurfde om zijn baan op te zeggen en een eigen kantoortje te beginnen. De zaken kwamen lastig op gang, maar dankzij een gezonde dosis doorzettingsvermogen en een innovatieve aanpak wist Elvin Joubert zijn visie te realiseren. Daarbij revolutionaliseerde hij en passant de complete branche. Zijn opvolgster sinds 2006, dochter Mariëlle Goedmakers-Joubert, heeft het kantoor ook in onze moderne tijden aan de top weten te houden, met een reputatie van professionaliteit en persoonlijke warmte. Een korte reis door de geschiedenis van een van Curaçaos bekendste en langst bestaande makelaarskantoren.
Roerige tijden
Op 30 mei 1969 verkeerde het eiland in hevige onrust. Willemstad stond in brand na gewelddadige stakingsrellen. Tegen deze turbulente achtergrond nam Elvin Joubert een ‘leap of faith’. Nog maar twee dagen na de rellen opende hij op 1 juni 1969 de deuren van Rapid NV in Pietermaai, naast de toenmalige boekhandel Evangeliko. (Het bedrijf – dat inmiddels gevestigd is aan de Emancipatie Boulevard – opereert sinds 1991 onder de naam Joubert Realty)
In eerste instantie was Joubert als belastingadviseur naar Curaçao overgevlogen. Dat werk heeft hij precies één dag gedaan. Wegens een ernstig meningsverschil met de directie nam hij na zijn eerste dag al ontslag. Zijn broer Elmer Joubert, die net tot notaris benoemd was, nam hem toen vrijwel meteen in dienst.
Een gat in de markt
Op kantoor bij zijn broer verdiepte Elvin zich in de Curaçaose onroerendgoedmarkt en raakte erg geïnteresseerd in de makelaardij. Hij zag hoe sommige huizen binnen één jaar wel twee of drie keer van de hand gingen. Voor Joubert leek dit “too good to be true”.
Behalve het bedrijf Sjiem Fat waren er geen andere echte makelaarskantoren op het eiland. Alleen nog maar “straatmakelaars”, zoals Joubert ze noemde, die zonder kantoor opereerden.
Stoute schoenen
Na een jaar bij zijn broer te hebben gewerkt en een schriftelijke cursus uit Nederland te hebben gevolgd, besloot Joubert de stoute schoenen aan te trekken en voor zichzelf te beginnen. Na de opstand en brandstichting in Willemstad bood zijn broer hem nog aan om in dienst te blijven, maar Elvin sloeg dit af en zette door.
Succes na stroeve start
Joubert kende in dat onrustige 1969 een zeer stroef begin. Er waren veel verkopers, omdat massa’s mensen het eiland verlieten. Kopers waren derhalve nergens te bekennen. De eerste paar maanden was het daardoor erg stil op kantoor. Er was niets te doen. Pas in november van dat jaar vond Joubert eindelijk zijn eerste koper. Daarna vocht het bedrijf zich langzamerhand uit het dal naar boven. Op het eiland kwam Elvin bekend te staan om zijn positiviteit, eerlijkheid en integriteit. Dankzij deze werkhouding wist hij zijn plek aan de top te veroveren en behouden.
Pionier van het percentagetarief
Joubert wist zelfs de manier van verkoop op het eiland te veranderen. Hij besloot een percentagetarief te hanteren.
Vroeger sprak de verkoper met de makelaar af wat hij of zij voor het huis zou willen hebben, bijvoorbeeld 150.000 gulden. Als de makelaar het huis dan wist te verkopen voor bijvoorbeeld 200.000 gulden, dan was de extra 50.000 gulden voor de makelaar.
Dankzij Joubert ’s introductie van het percentagetarief is er een betere verdeling tot stand gekomen die zowel voor makelaar als verkoper eerlijk is.
Even wennen
Aanvankelijk schrok het de mensen echter een beetje af. Ze moesten wennen aan het feit dat ze de makelaar nu moesten betalen voor zijn diensten. Na verloop van tijd zag men wel in dat de door Joubert geïntroduceerde courtageregeling voor alle betrokken partijen voordeliger en betrouwbaarder was. Dit systeem is niet voor niets tot op de dag van vandaag in gebruik.
Niet bang om advies in te winnen
Joubert schaamde zich ook niet om raad te vragen aan een advocaat of notaris. Bij het opstellen van een koop- of huurcontract komen immers allerlei juridische aspecten kijken. Eén verkeerd woordje kan desastreuze gevolgen hebben en de waarde van het contract enorm verlagen. Hij vond het daarom van groot belang om voor de goede gang van zaken juridische professionals te consulteren. Ook hierin was hij een trendsetter.
Creëren van win-winsituaties
Joubert vond dat als een huis verkocht werd, alle betrokken partijen blij moesten zijn. De verkoper, de koper en de makelaar. Hij verwoordde het zo: “Het geeft mij een enorme voldoening als ik op kantoor een bos bloemen zie staan van de verkoper en even later wordt er een doos chocola gebracht door de koper. Dat doet je heel goed.”
Eerlijkheid duurt het langst
Eerlijkheid was voor Joubert het allerbelangrijkste. Als hij tijdens het bezichtigen van een aangeboden huis bijvoorbeeld een spoor van termieten zag, verzweeg hij dat ook niet. Alles dat werd waargenomen, goed of slecht, werd eerlijk aan de potentiële koper doorgegeven. “Eerlijkheid, daar komt het eigenlijk op neer. Dan houd je je naam hoog.”, in de woorden van Joubert.
Nieuwe generatie
Na het overlijden van haar vader in 2006 nam dochter Mariëlle Goedmakers-Joubert, die toen al ruim 10 jaar bij het bedrijf werkte, de zaak over. Ze had zich aanvankelijk niet voorgenomen om op zo’n korte termijn het bedrijf over te nemen, maar zegt nu dat ze er geen spijt van heeft.
In Nederland had zij onder meer makelaardij gestudeerd en bij een recruitmentorganisatie gewerkt. Tijdens haar vakantieperiodes kwam Mariëlle altijd terug naar Curaçao. Ze ging dan bij haar vader op kantoor aan de slag om haar vliegtickets terug te verdienen. Daar nam Mariëlle allerlei taken op zich, zoals die van secretaresse en bode. Tijdens haar vakantie in 1996 is ze blijven plakken en fulltime bij haar vader gaan werken, om uiteindelijk in zijn voetsporen te treden.
Altijd in ontwikkeling
In de daaropvolgende jaren heeft de wereld van de makelaardij natuurlijk niet stilgestaan, en Joubert Realty evenmin. De sector wordt met de dag geavanceerder en uitdagender. Daarom blijft het bedrijf innoveren en hard werken aan de verdere verbetering van de dienstverlening. Zo blijft de geest van Elvin Joubert springlevend binnen de organisatie, terwijl Mariëlle haar eigen moderne touch toepast.
Een oprechte persoonlijke aanpak
Mariëlle’s focus ligt sterk op het menselijke aspect. Zij realiseert zich dat het kopen of verkopen van een huis voor mensen een grote stap is. Het gaat namelijk niet alleen om grote financiële investeringen, maar ook over dromen en levensdoelen. Haar persoonlijke betrokkenheid wordt door klanten dan ook zeer gewaardeerd.
De filosofie van Joubert Realty is er een van klantgerichtheid. In een markt waarin veel mensen klagen over frustrerende en teleurstellende ervaringen bij het kopen van een huis, spant Joubert zich altijd in om een aangename en soepel verlopende ‘customer experience’ neer te zetten.
Op naar de volgende 50 jaar
Joubert Realty staat anno 2019 nog altijd voor de integriteit en eerlijkheid waar het bedrijf op gebouwd is, en weet zich aan te passen aan de constant evoluerende huizenmarkt. Joubert biedt een breed scala aan diensten, zoals residentiële en commerciële vastgoedverkoop, verhuur, acquisities, management, projectontwikkeling en de meest uitgebreide en algemeen aanvaarde taxatierapporten die er op het eiland beschikbaar zijn. Hoewel De Makelaar het gouden jubileum van Joubert een mooie aanleiding vindt om even terug te blikken, kijkt het bedrijf zelf vooral vooruit. “Ook in de toekomst zetten we ons maximaal in voor iedere klant”.