Is het een probleem als je huis allang op de markt staat?

Wanneer je online naar aanbiedingen voor huizen kijkt, hebben ze meestal bij de vermelding staan hoe lang het huis op de markt is. Veel kopers zien dan de lange tijd dat het huis op de markt staat als een teken dat er iets mis zou zijn met het huis en dat het daarom niet verkoopt. Potentiele huizenkopers slaan dan dat huis ook over wat heel jammer is, omdat er vele andere factoren zijn waarom het huis nog niet verkocht is.

Waarom blijft dan een huis ’lang’ op de markt staan?

Er zijn diverse factoren die hierop van invloed zijn. Hieronder doen we een greep naar de meest voorkomende redenen:

Prijs. Prijs is te hoog of komt niet overeen met de waarde van het huis in de ogen van de klant. Het is daarom goed om erachter te komen waarom iets te duur wordt gezien. Je kunt dan je motivering er beter op afstemmen of de prijs aanpassen.  

Buurt is ongunstig. De buurt waarin het huis zich bevindt wordt niet als gunstig of gewillig ervaren. Dan kom je gauw in concurrentie met vele andere huizen die in de verkoop staan in een soortgelijke situatie. Er is gewoon meer aanbod in jouw categorie. Een buurt is moeilijk te ‘up graden’ of de straat waar het huis zich bevindt is slecht onderhouden. Een oplossing kan zijn om andere unieke eigenschappen van het huis extra te belichten, waardoor de overeenkomstige of ‘negatieven’ eigenschappen in het niet vallen.

Bouwstijl is niet aantrekkelijk. De huizen hebben vaak bouwstijlen die ooit erg populair waren. Die blijven niet altijd even aantrekkelijk. Maar net zoals een vintage auto, kun je als verkoper de uniekheid van een stijl opvijzelen. In zo’n situatie is het altijd goed om een architect of binnenhuisarchitect te raadplegen, want een simpele afwerking of aanpassing kan het voorkomen van je huis meteen al positief beïnvloeden.

Presentatie appelleert niet. Als de toekomstige koper de foto’s van je huis in verkoop ziet, moeten die gelijk aanspreken. Het zekere wow-effect. Goede foto opnamen die verder gaan dan een technische registratie van het huis is dus ontzettend belangrijk. De koper wilt een ‘ervaring’ halen uit je foto’s. Huur een fotograaf in die deze belevenis vast kan leggen.

De markt is gaan liggen. Het is bekend dat huizen in bepaalde prijsklassen minder snel verkopen dan andere. Dat komt omdat de vraag voor bepaalde huizen gewoon laag is of er overaanbod is op dat moment. Het kan ook zijn dat de doorstroming moeilijker is geworden voor bepaalde huisvesting segmenten. Als bepaalde inkomensgroepen minder makkelijk aan hypotheken kunnen komen, dan zullen de huizen binnen hun prijsklasse ook minder snel verkocht worden.  Een praktisch voorbeeld is dat senioren waarvan de kinderen al het huis uit zijn graag kleiner willen wonen, maar moeilijk een goed bod kunnen vinden. Hun huis komt dan ook niet snel op de markt. 

Het aantal dagen dat je huis op de markt staat hoeft niet een indicatie te zijn dat er iets fout zit, maar we moeten wel alert zijn op de wisselwerking hiervan. Het is dan scherper letten op al je aspecten van presentatie, tot bewoordingen alsook de context van de marksituatie.

Dit is nu typisch het speelveld van een goede makelaar die dit soort zaken heel goed begrijpt. Bel vandaag Joubert Realty om je goed te laten begeleiden.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827