In originele staat terugbrengen, wat houdt dit precies in?

Alles is afgerond, je hebt je droomhuis gekocht en gaat nu verhuizen. Maar wat doe je met de bloemmotiefmuur in de woonkamer of de paarse vloer van het terras of met de extra muur? Moet alles weer wit geverfd worden en de muur gesloopt worden? Moet alles in de oorspronkelijke staat verkeren of mag het zo blijven?

Huurovereenkomsten

Huizen worden verhuurd op basis van een huurovereenkomst. In de overeenkomst staan de voorwaarden die huurder en verhuurder zijn overeengekomen. Hierin staat hoe hoog de huurprijs is en of de huur voor bepaalde of onbepaalde tijd is. De huurovereenkomst moet het volgende bevatten:

  • de datum waarop de huurovereenkomst aanvangt en / of eindigt;
  • onderhoudsovereenkomsten;
  • huisregels;
  • de handtekeningen van huurder en verhuurder.

Voordat je het pand verlaat

Huurder en verhuurder hebben een eigen verantwoordelijkheid voor het onderhouden, repareren en vervangen van onderdelen van het gehuurde. Als huurder dien je ervoor te zorgen dat je de woning schoonmaakt en deze in dezelfde staat achterlaat als toen je er introk. Je moet dit doen zodat je je borg aan het einde van jouw huurperiode terugkrijgt.

Hier zijn een paar voorbeelden van zaken, hoewel elke huurovereenkomst er anders uit kan zien, die mogelijk onder de verantwoordelijkheid van de huurder vallen:

  • het vervangen van kapotte gloeilampen;
  • het repareren van losse deurknoppen;
  • het schoonmaken van goten;
  • het schilderen van de binnenkant van het huis.

Na het opzeggen van de huurovereenkomst mag je verwachten dat de huiseigenaar of zijn makelaar minimaal twee weken voor de datum waarop je de woning wilt verlaten met je een inspectie van de woning regelt. Er wordt een vergelijking gemaakt van de staat van de woning met de gegevens uit het inspectierapport dat bij aanvang van de huurovereenkomst is opgesteld. Een overdrachtsrapport kan worden afgegeven door de eigenaar of diens tussenpersoon, met daarin de onderhouds- en reparatiewerkzaamheden die de huurder moet uitvoeren voordat de huurovereenkomst wordt beëindigd. Het is belangrijk om te weten dat veranderingen aan de woning met schriftelijke toestemming van de verhuurder niet ongedaan hoeven te worden gemaakt. Tevens wordt verwacht dat de woning door ouderdom en normaal gebruik zal lijden aan redelijke slijtage, hetgeen verhuurder bij oplevering redelijkerwijs dient te accepteren.

Zoals we al eerder zeiden, zullen alle huurovereenkomsten enigszins van elkaar verschillen. Misschien vindt u een huisbaas die bereid is of zelfs geïnteresseerd is om voor alles te zorgen. De sleutel tot dit alles is communicatie! Zorg ervoor dat je duidelijk bent over de regels voordat je het contract ondertekent. Meer informatie nodig? Bel Joubert Realty, we zijn er om je van dienst te zijn.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827