Hoe werkt het bieden op een huis precies?
Een huis gevonden waar je jezelf al helemaal in ziet wonen? Hoe zorg je dat het huis dan ook echt van jou wordt? Een goed openingsbod uitbrengen is moeilijk; als je openingsbod te laag is, overtroeven anderen je. Is je openingsbod te hoog, gooi je geld weg.
Voordat je gaat bieden op een huis zijn er een hoop zaken waar je je in moet verdiepen zoals de technische staat, veiligheid van de buurt, marktwaarden van huizen in de buurt, bronnen van mogelijke overlast, rust en natuurgebieden in de buurt etc. Wees ontspannen, kritisch, vriendelijk maar zakelijk, vraag altijd om duidelijkheid en beschouw alles als onderhandeling. Laat je enthousiasme niet de overhand nemen!
Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden bij het bieden op een huis:
Doe je huiswerk! De eerste stap bij het kopen is om precies te onderzoeken hoeveel je kunt lenen. Probeer goedkeuring van een hypotheek te krijgen voordat je met je zoektocht begint. Het bepaalt hoeveel je kunt uitgeven en als jij kunt aangeven dat jij jouw bod gegarandeerd kunt betalen, omdat je die zekerheid al hebt van de hypotheekadviseur, dan zal de verkoper eerder geneigd zijn om voor jou te kiezen.
Je volgende stap is de huizenmarkt onderzoeken. Ga de waarde van de huizen in dezelfde buurt na. Ze kunnen aardig verschillen. Rijd ook langs in de buurt en desnoods praat met de buren. Stel je makelaar vragen over de verkoper en ook over het huis. Hoelang hebben ze in het huis gewoond, waarom gaan ze verhuizen, waarom willen ze het huis verkopen, hoe lang is de woning al op de markt? Deze informatie helpt je bij het opzetten van een koopstrategie en bij het doen van je openingsbod.
Het is tijd om een openingsbod te doen! Wil je het huis erg graag hebben? Dan moet je op de proppen komen met een aantrekkelijk openingsbod. Blijf echter wel bij je plan; biedt nooit meer dan dat je kunt veroorloven. Komt er een tegenbod? Wees dan geduldig en reageer niet meteen. Heb je het gevoel dat je nog wat van de prijs af kunt krijgen, dan moet je dat zeker proberen. Als het zover is dat er een goede prijs op tafel ligt, wacht dan niet te lang en teken voor akkoord.
Pas als het voorlopig koopcontract ondertekend is, heb jij als koper zekerheid. Na het tekenen van de koopakte heb je als koper nog een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen.
Het bieden op een huis doe je maar een paar keer in je leven en met hulp van een ervaren verkoopmakelaar, sta je niet voor verrassingen. Openingsbod, tegenbod? Voorlopig koopcontract? Ontbindende voorwaarden? Weet je even niet wat dit allemaal precies inhoudt? Bezoek Joubert Realty, we helpen je graag als jij een huis wilt kopen of verkopen.