Het papierwerk, wat moet er gedaan worden?

Het verzamelen van het papierwerk en de documenten die nodig zijn om een​​ huis te kopen, maakt steevast deel uit van uw voorbereiding. Is dat hoofdpijn? Zo wordt het vaak gezien, maar het is niet zoveel werk als je zou verwachten, vooral als je weet wat je nodig hebt. U heeft documenten nodig voor notarissen, documenten voor hypotheekaanvragen en ook verzekeringen. Voor alle instanties zijn verschillende documenten nodig. Dus waar moet u op letten wanneer u documenten moet verzamelen voor de aankoop van een huis?

Notaris

Voor een Notaris hebt je het volgende nodig:

 • Kopie van identiteitsbewijs van verkoper en koper
 • Voorgaande akte van overdracht (waarbij verkoper het registergoed (in eigendom) verkreeg)
 • (kopie)Meetbrief
 • Koopcontract
 • Taxatierapport
 • Contactgegevens verkoper en koper

De notaris speelt een belangrijke rol bij de verkoop van een woning. De notaris helpt u eindelijk om de trotse eigenaar te worden van het huis dat u hebt gekocht. De meeste woningverkopen op Curaçao verlopen via een notaris, ook al is dit niet absoluut noodzakelijk. De notaris moet verschillende zaken controleren en doen om de verkoop te voltooien. Dit biedt bescherming voor zowel de koper als de verkoper en geeft u meer rechtszekerheid.

Verzekering

De vereisten van een woningverzekering van de door u gekozen verzekeringsmaatschappij kunnen verschillen van die van andere verzekeraars. Hieronder is het belangrijkste dat u bij u moet hebben.

 • Een taxatierapport van een erkende taxateur of makelaar voor bestaande woningen.
 • De originele bouwkosten, bestaande uit de aanneemsom en bijkomende kosten zoals arbeidskosten voor nieuwbouw. 

Zorg ervoor dat u van tevoren de verzekering voor uw woning regelt en niet achteraf. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een voorlopige dekking. Het belangrijkste om te overwegen bij het verzekeren van een nieuwbouwwoning is de herbouwwaarde. Dit is hoeveel de verzekeraar moet betalen om uw huis te laten herbouwen als het ergste gebeurt. Veel mensen zetten de prijs neer die ze voor hun huis hebben betaald, maar dit betekent dat je enorm overdrijft. Het bedrag dat u voor uw woning heeft betaald omvat de bouwkosten, maar ook de wenselijkheid van de woning, vraag en aanbod in de omgeving en voorzieningen in de omgeving.

Hypotheek

De lijst met documenten die de door u gekozen geldschieter opvraagt, meestal een hypotheekbank, kan variëren afhankelijk van uw financiële en persoonlijke situatie.

 • Kopie identiteitsbewijs hypotheekverstrekker
 • Hypotheekopdracht van de financier
 • Titel van aankomst (de transportakte waaruit blijkt dat de verkoper de eigenaar is)

Tot slot

Vraag elke instantie om een lijst met papierwerk die u mogelijk moet overleggen en begin met het verzamelen van deze punten voordat u een aanvraagprocedure start. Als u vanaf het begin alles bij de hand heeft, kunt u het huis met minder kopzorgen sluiten. Bezoek Joubert Realty voor meer informatie, ook over taxaties.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827