Eerste huis kopen? Praktische beginnerstips

Eerste huis kopen, een spannende stap. Een mijlpaal zeker!

Maar is het echt tijd? Ben je er echt klaar voor? Dat zijn vragen die je aan jezelf moet stellen voor je stappen gaat ondernemen. Een huis kopen moet je niet doen omdat al je vrienden het doen, of omdat het op dat moment in de mode is. Een huis kopen is niet alleen een financieel traject maar zeker ook een emotionele gebeurtenis waarin je plotseling over veel zaken in het leven gaat nadenken.

Voor de meeste mensen is het kopen van een huis het duurste dat ze ooit zullen kopen. Verreweg voor de meesten van ons betekent dit ook een grote lening aangaan. Dat doe je niet zomaar. Op financieel gebied moet je veel op een rijtje hebben. Toch is dit geen heftige drempel. Een goede makelaar begeleidt je hierin. Ieders economische situatie is anders en het kan blijken dat je veel makkelijker een huiseigenaar kunt worden dan aanvankelijk gedacht.

Vraag jezelf het volgende af, voor je een beslissing neemt; ‘wil ik echt op een plaats blijven wonen voor een lange periode of overweeg ik toch weer te verhuizen over een jaar?’ Dat zijn de eerste vragen die je jezelf moet gaan stellen... alvorens met een makelaar te gaan zitten. Alleen een huis kopen of met een partner, dat is ook een groot verschil. Voor de financiën gaat je partner ook meedoen met de risico’s en verplichtingen.

Een paar voorbeelden die van belang kunnen zijn bij het kopen van een huis zijn de volgende; bestaande maandelijkse schulden (autolening, studielening), je gezingsinkomen, het kan ook zijn dat je aan het sparen bent voor een aanbetaling en vergeet niet onverwachte gebeurtenissen. Moet je je huis al bij aanschaf verbouwen? Extra ruimte bijbouwen, de badkamer moderniseren of de keuken uitbreiden? Hoe hoog zijn de onderhoudskosten? Moet je regelmatig verven? Is er veel hout in het huis, wat ook regelmatig termieten bestrijding betekent. Over het algemeen zijn nieuwbouwwoningen vaak duurder dan oudere woningen en hoewel oude huizen goedkoper zijn om te kopen, betalen de eigenaren vaak meer voor renovaties.

Niet alleen het huis is belangrijk maar ook de buurt waar het zich bevindt. Bij het kopen van een huis, speelt de veiligheid en infrastructuur in de wijk een grote rol. Let op details en wees kritisch. Sommige details kunnen bepalend zijn voor je woonplezier, veiligheid, woon-werk verkeer.

Heb je eindelijk een huis op het oog? Wanneer is dan het beste moment om een hypotheek te regelen? Je kunt misschien geen huis kopen zonder een hypotheek, maar je kunt pas een hypotheek krijgen als je klaar bent om een huis te kopen. Het beste moment om een hypotheek te regelen is zo vroeg mogelijk. Je hebt dan minder stress en staat dan meestal in een sterkere positie bij het kopen van een huis. Bij een te late regeling van je hypotheek loop je risico je droomhuis te verliezen.

Waar en hoe te beginnen?
Bezoek Joubert Realty, wij helpen je graag je droomhuis vinden en assisteren je in de voorbereidingen voor je grote stap naar je eigen huis.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827