Een makelaar kiezen

De makelaar en het makelaarskantoor zijn de twee belangrijkste relaties die je zult hebben als je begint aan je nieuwe avontuur: een huis kopen of huren.

Waarop baseer je de keuze voor een verkoopmakelaar? Welke eigenschappen moet deze verkoopmakelaar hebben? 

Je makelaar helpt je in allerlei zaken en legt uit waarop je moet letten, het is een individuele persoon die bemiddelt tussen een koper en een verkoper. De makelaar krijgt hiervoor een vergoeding. Zij kennen de valkuilen en weten welke papieren kwesties om de hoek komen kijken. Een makelaar in de hand nemen is niet verplicht, je kan ook zonder een makelaar een huis kopen of verkopen.

Er zijn 2 soorten makelaars, de aankoopmakelaar en de verkoopmakelaar

De aankoopmakelaar benader je wanneer je een huis wilt gaan kopen en de verkoopmakelaar als je één wilt verkopen. Het in de hand nemen van een makelaar vindt men fijner want dan is de kans dat bijvoorbeeld je huis verkoopt groter. Zij hebben immers al een klantenbestand en kennen de kanalen die belopen moeten worden.

Beide makelaren worden betaald voor hun diensten. Dat heet courtage. Courtage kan een percentage van het koop of huur bedrag van de woning zijn. Het kan ook een fixed fee zijn.

Een makelaar uitkiezen is niet gemakkelijk. Waarop moet je letten? Hoe vind je de beste makelaar als er zoveel zijn? Hoe vind je de makelaar die bij jou past?

Hier een paar tips:

Tip 1
Doe onderzoek naar verschillende makelaars. Dit kun je doen door bijv. naar ervaringen van anderen te vragen. Het is goed te onderzoeken bijvoorbeeld bij kennissen of familie die eerder met makelaars hebben gewerkt. Wat was hun ervaring op financieel gebied, hoe werden de zaken afgehandeld en hoe is hun communicatie verlopen?

Tip 2
Maak een lijst van wat je zou willen dat de makelaar voor je doet. Kies enkele makelaars uit en ga bij ze op bezoek. Hoe is de presentatie, wat is het gevoel dat je krijgt, zijn ze toegankelijk? Wat heb je over ze gehoord, heb je een advertentie gezien? Waar adverteren ze? Hoe komen mensen terecht bij ze? Wat is hun courtage? Controleer ook of ze staan ingeschreven bij de kamer van koophandel.

Tip 3
Kies voor een makelaar waarbij je je fijn voelt en een klik mee hebt. Met een makelaar zal je veel contact hebben, dus het is belangrijk dat jullie vanaf het begin al goed met mekaar kunnen omgaan. Iemand waarin je vertrouwen hebt.

Tip 4
Joubert Realty verzekert je eerlijkheid, transparantie, professionalisme, sterke onderhandelingsvaardigheden, creativiteit, hebben meer dan 50 jaar ruime ervaring en ook bewezen resultaten. Neem contact met ons op en ontdek waarom wij je passende makelaar zijn.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827