Een huis kopen…

Dit zijn de te nemen stappen:

Breng je budget in kaart

Alvorens je gaat rondkijken en zoeken naar een woning, is het belangrijk om te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken. Ofwel, hoeveel heb je te besteden? Hiervoor kun je bij een hypotheekverstrekker terecht, die op basis van onder andere je maandelijkse inkomsten aangeeft hoeveel je kunt uitgeven aan een woning. Moet er eerst nog verbouwd worden? Houd dan rekening met het bedrag dat je kwijt bent aan verbouwen, opknappen en/of renoveren.

 

Wat staat er te koop?

Oké, je weet inmiddels in welke prijsklasse je kunt zoeken. Je hebt inmiddels ook je woonwensen op een rijtje gezet; alleen, samen of met het hele gezin, afhankelijk van je woonsituatie. Dus je kunt al een shortlist maken van woningtypes die in aanmerking komen en de omgeving(en) waar je graag zou willen wonen. Dan is het nu de hoogste tijd om de markt op te gaan en te oriënteren wat er te koop is.

Om een goed idee te krijgen van het totaalaanbod koopwoningen op Curaçao, kun je verschillende acties ondernemen, namelijk:

  • Advertenties in dagbladen in de gaten houden;
  • Een woontijdschrift raadplegen;
  • Bij een makelaar binnenstappen en het portfolio bekijken;
  • Rondrijden en noteren waar ‘te koop’-borden hangen;
  • Op internet het aanbod van makelaars nagaan.

Van oriënteren naar bezichtigen

Je hebt een woning gevonden die het hoogste scoort op het lijstje van je woonwensen en je hebt een bezichtiging ingepland. Spannend en leuk! Je bent ontzettend enthousiast, maar het is juist nu belangrijk om scherp te blijven en met een kritische blik naar de woning te kijken. Voordat je de woning gaat bezichtigen, is het verstandig om eerst de ligging en de buitenkant van de woning zorgvuldig in je op te nemen. Zo kun je alvast de eerste nuttige informatie vergaren, kijk maar:

  • Ligt het huis in een rustige buurt of is er veel verkeerslawaai en zijn er andere bronnen van onrust in de directe omgeving?
  • Gaat er een positieve of negatieve invloed uit van de omringende bebouwing?
  • Spreekt de architectuur van het huis je aan?
  • Hoe groot is de tuin?
  • Hoe is het met de privacy ten opzichte van de buren gesteld?

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om zoveel mogelijk vragen stellen en aantekeningen maken. Verzamel alle informatie die je nodig hebt om straks een goede keuze te kunnen maken. Schrijf opvallende dingen op en/of maak foto’s (na natuurlijk eerst goedkeuring te hebben gevraagd). Zo kun je de bezochte woningen achteraf beter vergelijken. En: hoe meer je te weten komt tijdens de bezichtiging, hoe sterker je staat bij de onderhandeling die daarna eventueel volgt.

Van bezichtigen naar inspecteren

Ben je na de bezichtiging nog steeds enthousiast over de woning en zie je jezelf hier wel wonen? Laat de woning dan door deskundigen inspecteren. Er kunnen namelijk gebreken zijn die je met het blote oog niet kunt zien. Of niet wilt zien (onbewust), door al je enthousiasme. Ook als je wilt gaan verbouwen, kun je een aannemer naar de woning laten kijken, zodat hij een indicatie kan geven hoeveel het gaat kosten. Met het advies van deze deskundigen op zak, is het tijd om de onderhandeling voor te bereiden. Zijn er trouwens nog andere gegadigden? Waardevolle informatie om een realistische inschatting te maken van je slagingskans.

De onderhandeling

Alvorens je gaat onderhandelen is het belangrijk om te weten welk bedrag aan hypotheek je voor deze specifieke woning kunt krijgen. Een hypotheekverstrekker zal, om het bedrag te kunnen bepalen, onder andere een taxatierapport vragen van een gerenommeerde taxateur. Dat is niet alleen voor de hypotheekverstrekker bruikbare informatie, ook voor jezelf. Met een taxatierapport krijg je namelijk inzicht van de marktwaarde van de woning op dat moment. Een belangrijke uitgangspositie van de onderhandeling die volgt.

Joubert Realty adviseert van A tot Z

Van het in beeld brengen van je woonwensen, het opstellen van een taxatierapport, tot het uitbrengen van een bod. Joubert Realty begeleidt je in het hele proces. Zowel bij verkooptrajecten, als aankooptrajecten. Ons advies is altijd persoonlijk en op maat, want iedere woning is anders en iedere bewoner is uniek! Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Of heb je vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij kijken uit naar je telefoontje!

Mariëlle Joubert                                            

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827