Huis op Curaçao? Welke kosten zijn daaraan verbonden?

Een huis kopen kost altijd veel geld, en dat geldt ook op Curaçao, ook al zijn de prijzen meestal lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Het is meestal een van de grootste mijlpalen in je leven, en ook een van de grootste uitgaven die je in je leven zult maken. Iedereen die een huis koopt krijgt te maken met allerlei financieringskosten en vaak "kosten koper". De meeste woningen op Curaçao worden vaak verkocht als “kosten koper”. Dit betekent dat alle kosten voor de overdracht voor rekening van de koper zijn. En ook als je dan eindelijk de eigenaar van het prachtige pand bent… dan begint het pas! Omdat er helaas ook extra kosten aan een woning zijn verbonden. Voorbeelden hiervan zijn hypotheek, belasting, groot en klein onderhoud, verzekering, etc.

Hoewel er nog meer kosten zijn bij aankoop van een huis, hebben we de 5 belangrijkste hier uitgewerkt:

1- Belasting

Er zijn 2 soorten belastingen die een belangrijke rol spelen, en dat zijn:

Overdrachtsbelasting betaal je eenmalig bij aankoop van de woning en bedraagt 4% van de leggerwaarde.

Onroerende zaak belasting betaal je ieder jaar. Zolang je eigenaar bent van de woning zal je hiermee te maken hebben. Op 1 januari 2014 is een nieuwe onroerende zaak belasting ingevoerd ter vervanging van de grondbelasting. Meer weten over OZB? Klik hier  

2- Notaris

Zoals gezegd is de notaris o.a. verantwoordelijk voor de overschrijving van het registergoed en het afdragen van de overdrachtsbelasting, maar dat is niet alles. De notaris is ook verantwoordelijk voor de schuldbriefzegel en de inschrijving van de hypotheekakte. Meestal zijn er vaste tarieven voor het werk van de notaris, maar dit kan per notaris verschillen. Daarnaast zijn de bedragen afhankelijk van de aankoopprijs.

3- Hypotheekakte (bij financiering)

Bij het kopen van een woning hebben de meeste mensen financiering nodig, en dat gaat meestal gepaard met een risicoverzekering en/of een levensverzekering die hiervoor moet worden afgesloten. Het is altijd verstandig om zelf geld te sparen voordat je een woning koopt omdat banken niet graag meer financieren dan de waarde van de woning of het bedrag dat je in een bepaalde periode kunt terugbetalen.

4- Makelaar

Als je een makelaar wilt inhuren voor de aankoop van de nieuwe woning, betaal je ook voor het gebruik van hun diensten. Dit noemen we makelaarscourtage. Deze courtage kan sterk verschillen afhankelijk van het dienstenpakket dat je bij de makelaar afneemt. Het is ook je vertrouwenspersoon die naar je persoonlijke (en ook zakelijke) situatie kijkt om met jou een gewogen stappenplan te maken. Daarin bespreek je ook de kosten van de makelaar.

5- Verbouwing

Niet alle woningen worden “woonklaar” verkocht. Misschien moeten water- of rioolbuizen worden gerepareerd, moet de bekabeling dringend worden vervangen of moeten (bad)kamers worden vernieuwd. Dit zijn allemaal kosten die bij de aankoop moeten worden meegerekend.

Als je een huis wilt kopen, dan zijn er aardig wat kosten aan verbonden. Wij adviseren je om je te laten informeren bij een makelaar met jarenlange ervaring, en wij van Joubert Realty houden ons aanbevolen als aankopend makelaar!

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827