Budgetteren voor een nieuw huis of meteen kopen?
Kopers kopen vaak voor het bedrag dat een geldschieter bereid is hen vooruit te betalen, zonder rekening te houden met andere uitgaven. Dat stelt je meteen in financiële moeilijkheden en zelfs een potentiële afscherming als je de maandelijkse betaling niet kan betalen. Een huis bezitten is een enorme zegen mits je het geld hebt om het te kunnen betalen. Maar hoe weet je hoeveel je kunt veroorloven?
Dat is waar het gevreesde B-woord binnenkomt: Budget. Bij het woord budgettering beginnen de meeste mensen al te zweten. Maar vrees niet. Hierbij een paar tips om het vrij eenvoudig te houden.
Weet je niet zeker hoe je een budget moet maken? Een huis kopen is een goed moment om dat te leren. Een van de gemakkelijkste manieren om je budget te berekenen, is de 25%-regel, of te wel je hypotheek mag niet meer dan 25% van je bruto-inkomen per maand zijn. Een andere manier is de 50/30/20 budgettaire benadering, waarbij 50% van je gezinsinkomen naar behoeften gaat, 30% naar wensen en 20% naar schuldaflossing en sparen. Begin met het optellen van alle maandelijkse uitgaven en van elke bron van inkomsten die elke maand op je betaalrekening komt. Het budget van iedereen zal anders zijn. Voel je vrij om het je eigen te maken! Zorg ervoor dat je hypotheekbetaling niet meer dan een kwart van je maandelijkse inkomen opslokt, zodat je genoeg geld overhoudt om de andere categorieën te dekken zonder over budget te gaan.
Een hypotheek is niet de enige terugkerende uitgave: huiseigenaar zijn brengt veel andere lopende kosten met zich mee, waarop kopers moeten anticiperen. Deze omvatten, om een paar te noemen: verzekering van huiseigenaren, reparaties huisvestingskosten, onderhoudskosten, noodbesparingen. Alleen onderhoud kan al snel oplopen! Kopers moeten ook rekening houden met onroerendezaakbelasting.
Een eigen huis kopen is nog steeds de droom van velen, maar het kan snel een nachtmerrie worden als je je aankoop verkeerd berekent. Vooral starters hebben veel wensen, vaak meer dan ze eigenlijk aankunnen. Zonder enige voorafgaande berekeningen kunnen ze zichzelf rijk aan huis maar arm aan geld vinden, wat leidt tot allerlei financiële knellingen. Neem de tijd om je droom uit te rekenen voordat je ervoor tekent.
Een nieuwe reis in budgettering begint zodra je de sluitingskosten hebt betaald en de verhuizers hebt getipt. Nu is het tijd om te leren budgetteren als huiseigenaar. Conclusie? Die hypotheekcalculator is zeker niet het enige dat je moet overwegen voordat je je eerste huis koopt. Als het gaat om het kopen van een huis, geldt er eigenlijk alleen één kritische regel: koop niet meer dan je kunt veroorloven. Wat "betaalbaar" is, verschilt van koper tot koper. Stel je budget in voordat je op huizenjacht gaat!