Bank zei nee! En nu?

Je hebt veel tijd besteed aan het aanvragen van een hypotheek en toch wordt deze geweigerd. Er zijn veel verzekerings- en wettelijke richtlijnen waaraan moet worden voldaan, zowel voor de leners als voor het onroerend goed. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn verzamelen we hier waarom banken en geldschieters aanvragen afwijzen en wat je eraan kan doen. Het verkrijgen van een hypotheek is namelijk nooit zeker, zelfs niet als je in goeden doen bent met de goede kredietwaardigheid. Hier volgen enkele veel voorkomende redenen waarom je aanvraag kan worden geweigerd.

Vooruitbetaling

Een veel voorkomend probleem is het bevestigen van de benodigde fondsen om je hypotheek te sluiten. Normaal gesproken heb je zowel vooruitbetalingsgeld als afsluitingskosten nodig die gedurende een bepaald aantal maanden bij je bank zijn bevestigd. Het verifiëren van de bron van geld is even belangrijk, aangezien alle geldschieters de anti-witwasrichtlijnen moeten volgen.

Inkomen en betaalbaarheid

Als je onvoldoende zekerheid aan inkomen hebt voor de hypotheek waarvoor je in aanmerking wilt komen, kan dat je de das omdoen. Als je nieuw bent in je werk, in je proefperiode zit, op commissiebasis werkt of op bonus componenten zit met minder dan twee jaar geschiedenis, moet je heel wat uitleg geven. De geldschieters willen zien dat je inkomen stabiel is en naar verwachting in de toekomst zal worden gehandhaafd. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, moet je een goede verhouding tussen inkomen en schuld hebben, dat wil zeggen hoeveel je verdient in vergelijking met hoeveel je elke maand aan uitgaven hebt. Je dagelijkse kosten van levensonderhoud evenals de aflossingen van hypotheken. Als je uitgaven meer dan 40% van je inkomsten bedragen, wordt je aanvraag meestal geweigerd omdat men dan aanneemt dat je niet in staat zal zijn om aan je hypotheekaflossingen te voldoen, ook in geval dat de rentetarieven stijgen.

Krediet geschiedenis

Een andere meest voorkomende reden is krediet geschiedenis. Een zeer populaire misvatting over het kopen van een huis is dat je een perfect krediet nodig hebt om een ​​huis te kopen. Dit is niet waar, maar er zijn specifieke richtlijnen voor kredietscores die elk type hypotheek zal hebben en ook richtlijnen die elke geldschieter zal hebben. Als je kredietscore niet boven een bepaald niveau ligt, kan je aanvraag worden geweigerd. Hetzelfde geldt voor eerdere faillissementen, incasso’s, te late betalingen of achterstallige betalingen. Een ander krediet probleem is dat leners nieuwe creditcards openen of schulden opbouwen vlak voor het hypotheek goedkeuringsproces. Dit kan je credit score schaden en/of je totale maandelijkse verplichtingen verhogen en je “terugbetaling potentie” beïnvloedt. Het komt erop neer dat als je vooraf bent goedgekeurd, je ervoor moet zorgen dat je op tijd facturen betaalt. Het is heel erg om naderhand erachter te komen dat je lening alsnog is geweigerd!

Je hebt geen bewijs van inkomsten

Dit is meestal van toepassing op degenen die als zelfstandige werken, als aannemer werken of in deeltijd werken. Banken willen geld uitlenen, maar ze moeten wel weten dat hun geld in veilige handen is. Een bewijs van inkomen is vereist om je verhouding van inkomen tot schuld te berekenen, en dat kan lastig zijn als je een onregelmatig inkomen hebt of als je nog niet lang zaken doet.

Als het bewijs van je inkomen een uitdaging is, is een hypotheek makelaar je beste vriend. Ze begrijpen waar banken naar op zoek zijn en kunnen je ermee helpen, het positieve te accentueren en alles goed te weerleggen dat als negatief kan worden beschouwd.

Eigendom Problemen

Als de accommodatie niet met de verwachte waarde wordt beoordeeld, heb je mogelijk meer geld nodig bij het sluiten van een hypotheek. Of als de geldschieter niet tevreden is met de staat van het onroerend goed, moet je misschien iets anders kiezen. Een geldlener calculeert haar eigen risico en de omgeving van het pand als weegfactor: bijvoorbeeld als je beoogde koop pand naast een tankstation staat of in een waterweg staat.

Verandering van werk

Een andere meest voorkomende reden waarom een ​​hypotheek wordt geweigerd, is verandering in het dienstverband. Afhankelijk van het type financiering dat een koper verkrijgt, zijn er bepaalde vereisten voor de duur van een consistent dienstverband. Sommige banken vereisen bijvoorbeeld dat een koper een solide arbeidsverleden heeft, liefst meer dan twee jaar. Als er gaten in het arbeidsverleden zijn, hebben ze een schriftelijke toelichting nodig die moet worden goedgekeurd door een hypotheekacceptant.

Een verandering in dienstverband kan in sommige gevallen acceptabel zijn als deze zich in een vergelijkbaar veld bevindt. Het is belangrijk dat een koper die vooraf is goedgekeurd, zijn hypotheekadviseur vraagt ​​naar een mogelijke verandering in het dienstverband voordat hij de wijziging aanbrengt. In de meeste gevallen kan een hypotheekadviseur voorspellen of er een probleem ontstaat met het uiteindelijk verkrijgen van de financiering of niet.

Extra schulden zijn gemaakt

Een andere veel voorkomende reden waarom een hypotheek na een voorafgaande goedkeuring wordt geweigerd, is omdat een koper extra schulden op zich heeft genomen. Het is belangrijk dat je bij het aanvragen van een hypotheek nagaat of en waarvoor je een extra krediet gaat nemen. Want dit kan een enorme impact hebben op de schuld - inkomen ratio’s en kan uiteindelijk leiden tot een hypotheek die wordt geweigerd. Voordat je beslissingen neemt die van invloed kunnen zijn op je financiële situatie, raadpleeg je hypotheekprofessional.

Een van de belangrijkste stappen om met succes een huis te kopen, is om een hypotheekadvies te krijgen voordat je naar huizen gaat zoeken. In het kort: Zoek naar een goedkopere woning zodat je hypotheek aflossing lager uitvalt. Ontdoe van alle kortlopende schulden voordat je een hypotheek aanvraagt. Vind manieren om je inkomen te vergroten.

We begrijpen dat iedereen een andere financiële situatie heeft. Bel ons vandaag nog om te praten over waar je je bevindt tijdens het zoeken naar een geschikte lening voor een huis. De collega’s bij JOUBERT REALTY helpen je graag.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827