8 dingen om na te gaan voor je een woning koopt

Een huis is vaak de grootste financiële investering die je in je leven doet. Vaak hebben huiseigenaren veel van hun vermogen in een huis zitten. Het is dus belangrijk om het goed te doen. Een handig hulpmiddel is van tevoren goed nadenken over wat je wilt en waar je naar op zoek bent.

En wat aanvullend advies om te overwegen voor je de grote beslissing neemt is ook nooit weg. Hier 8 punten die je kunnen helpen bij de koop van een nieuwe woning.

1. Koop voor de lange termijn

Een huis is een aanzienlijke investering en de meeste mensen wonen minstens tien jaar in hun koophuis voordat ze het weer verkopen. Sommigen blijven zelfs langer zitten. Velen wonen in het eerste huis dat ze ooit hebben gekocht. Kortom: Koop een woning waar je minimaal vijf jaar in wilt wonen — een die is uitgerust (of klaar om te worden uitgerust) met de functies en ruimte die je nodig hebt, nu en in de toekomst.

2. Koop om je leven te verbeteren

Je woning is meer dan een financiële investering; het is waar je slaapt, eet, vrienden ontvangt, je kinderen opvoedt - het is waar je leven gebeurt. De woningmarkt is te onvoorspelbaar om een (primaire) woning te kopen puur omdat je denkt dat dit op korte termijn een groot financieel rendement oplevert. Je zult hoogstwaarschijnlijk meerdere jaren in dit huis wonen, ongeacht hoe het wordt gewaardeerd, dus je eerste prioriteit moet het vinden van een huis zijn dat aan je behoeften voldoet en je helpt het leven op te bouwen dat je wilt.

3. Focus op wat belangrijk voor je is

Concentreer je op het vinden van een huis dat je je kunt veroorloven en dat aan je behoeften voldoet, en laat je niet afleiden door extra's die je budget kunnen overschrijden. Extra’s drijven vaak het prijskaartje op en sommige komen met maandelijkse vaste lasten. Denk aan een zwembad. Maak een lijst van je basisbehoeften, zowel voor de gewenste woning als voor de gewenste buurt. Blijf bij het vinden van een huis dat aan deze behoeften voldoet, zonder extra’s.

4. Stel een budget en houd je eraan

Het is belangrijk om vroeg een budget vast te stellen, idealiter voordat je zelfs maar naar huizen gaat kijken. In de huidige markt, is het ongelooflijk gemakkelijk om over het budget te gaan. De meest voorkomende boosdoener? Plaats. Wees realistisch en weet waar je een compromis over wilt sluiten - of het nu gaat om minder vierkante meters, huisreparaties of een andere buurt.

5. Krijg vooraf goedkeuring

Het voorafgaande goedkeuringsproces vereist het organiseren van al je papierwerk; het documenteren van je inkomen, schulden en krediet; en inzicht in alle leningen. Het is even vervelend, maar het scheelt later tijd. Door vooraf goedgekeurd te worden, laat je verkopers ook zien dat je een betrouwbare koper bent met een sterke financiële basis. Het belangrijkste is dat het je laat zien wat je je kunt veroorloven.

Er zijn verschillende hypotheekvormen en het is belangrijk om ze allemaal te evalueren om te zien welke het beste is voor je gezins- en financiële situatie. Ga langs bij een hypotheekadviseur voor uitleg.

6. Shop voor de beste hypotheek

Hoewel een huis de grootste aankoop is die velen van ons ooit zullen doen, kijken huizenkopers vaak niet rond voor een hypotheek. Het verschil van een half procent in je hypotheekrente kan oplopen tot duizenden guldens gedurende de looptijd van de lening. Het is belangrijk om alle beschikbare opties te evalueren om er zeker van te zijn dat je met de geldschieter in zee gaat die aan jouw behoeften voldoet - niet alleen de eerste met wie je contact opneemt.

7. Besteed niet meer dan een derde van je inkomen na belastingen

Je kunt beter spijt hebben dat je te weinig aan je huis hebt uitgegeven dan te veel. Een derde van je inkomen na belastingen is een beheersbaar bedrag. Dit is niet altijd mogelijk, maar het is nog steeds een goede maatstaf voor waar je aan moet denken.

8. Wees bereid om verder te zoeken

Het kopen van een huis is een tijdrovende, stressvolle maar uiteindelijk lonende onderneming, als je uiteindelijk een huis koopt dat aan jouw behoeften voldoet. Maar het is belangrijk om je teleurstelling te beheersen als je niet meteen het huis vindt dat aan je verwachtingen voldoet of dat je je kunt veroorloven.

Wees altijd bereid om verder te zoeken als de verkopers je bod niet accepteren, of als het huis niet door een strenge inspectie komt of de timing niet goed is. Houd vast aan je lijst met must-haves, houd je aan wat je je kunt veroorloven en neem geen genoegen.

Het is geen ramp om een bepaald huis niet te verkrijgen. Bedenk dat je een huis voor de lange termijn koopt. Eentje waar je je over 10 jaar nog steeds gelukkig bij voelt. Joubert Realty kan je erbij helpen. Neem gerust contact met ons op.

Emancipatie Boulevard 25, Willemstad, Curaçao
Telephone (+5999) 737 6244
Fax (+5999) 737 6438
Mobile (+5999) 560 1827